Mortens Aften

Opslået af Kristian Hansen den


🍺 Øl og Mortens aften: Smagfulde parringer til and, rødkål og brunede kartofler

Mortens aften er en af de mest traditionsrige middage i Danmark, hvor stegt and med rødkål, brunede kartofler og fyldig sovs udgør hjertet af måltidet. Men hvad skal man drikke til? Selvom vin ofte dominerer bordet, er øl et mindst lige så spændende og alsidigt valg – især når man fokuserer på smagssammensætning.

🦆 Hovedretten: Stegt and med klassisk tilbehør

Andekød er fedt, saftigt og smagfuldt – og kræver en øl med både fylde og karakter.

Hvis vi tager udgangspunkt i nogle af de øl vi har på lager, så kunne et bud på øl til mortens aften være:

Den mere traditionelle vej

En Altbier/Amber Ale som Valkyrie fra Enegren Brewing har noter af karamel, brød og kiks, som matcher den sødme og dybde man finder i både sovs og brunede kartofler. Den lette bitterhed, den krydret fornemmelse og maltfylde balancerer fedmen i anden og giver en harmonisk helhed.

Bock - er en stærk lager øl af tysk oprindelse. Den går godt til julebordet, og derfor også her til anden. Embla fra Salikatt er en Doppelbock, så den er endnu kraftigere. Så er den ovenikøbet bourbon fadlagret. Så her får man udover de noter som bocken er kendt for, så som en kraftig maltsmag, mørke søde frygter, nødder og ristet brød også noter fra bourbon fadet så som vanilje, karamel og mere sødme. Det er lidt i vovede ende, men hvor intet vover... som man jo siger.

En helt normal tysk Bock er også et fantastisk valg til anden.

Den vovede vej

En Barleywine som Husk & Feather fra Goose Island er en kraftig og smagfuld sag. Igen fadlagret på Bourbon og deler lidt samme smagsnoter som Bocken, men her med endnu mere smæk på karamel, alkohol, samt frugtsødmen. Med en alkohol procent på 15,4 % er det naturligvis en slow-sipper.

Fou' Foune fra belgiske Cantillon er en af verdens bedste øl indenfor sin stil, nemlig Lambic. Denne vildtgæret øl er det diametralt modsatte til de førnævnte øl og giver i stedet for samspil til anden, som de mørke øl gjorde, virkeligt modspil. Syren og friskheden giver en dejlig følelse af at få renset ganen efter hver bid. Frugten i øllen giver en tilpas sødme, der spiller godt sammen især tilbehøret til anden. Fedmen kræver modspil og det får man virkelig her.



Smagsprincipper bag øl og madparring

  1. Fedme kræver modspil
    Øl med bitterhed, syre eller kulsyre kan rense ganen og balancere fed mad som and.
  2. Sødme matcher sødme
    Karamelnoter i øl harmonerer med brunede kartofler og frugtbaseret tilbehør.
  3. Syre fremhæver friskhed
    Frugtige og syrlige øltyper som lambic eller frugtøl kan løfte både rødkål og dessert.
  4. Krydderi og kompleksitet
    Øl med krydderi og gærkarakter – som belgiske ales, eller bocks – giver dybde og spiller op mod de mange smagselementer i Mortens aften-menuen. 

Konklusion

Øl er ikke bare et alternativ til vin – det er en smagsmæssig medspiller, der kan fremhæve og balancere Mortens aften-menuens mange nuancer. Fra den fyldige and til den syrlige rødkål og den søde dessert, findes der øltyper, der kan løfte hver enkelt ret.

Skål og god Mortens aften!



 

MitID Alderskontrol

Ny dansk lovgivning kræver MitID aldersverificering ved onlinekøb af alkohol og tobak.

Noget gik galt

Vilkår og betingelser

Accepter vores handelsbetingelser.