Mortens Aften Øl Match

Posted by Kristian Hansen on

Den 10. November fejrer vi herhjemme naturligvis Mortens Aften og traditionen tro gør vi det ved at spise and. Der vil også være nogle der vælger at servere gås på bordet til Mortens Aften, og det er historisk det mest korrekte. Men and er lettere at få fat i og også billigere, så derfor er det fortrinsvis anden der er på bordet.

Men hvilken øl skal man så drikke til den and ?

And er et federe og kraftigere smagende stykke fjerkræ end eksempelvis kylling eller kalkun. Derfor kan man sagtens servere en mørkere og mere krydret øl til. Øllen skal kunne stå imod fedmen fra både and og sauce og komplimentere det møre og kraftfulde kød.

Den Oplagte: Brasserie d'Orval - Orval (Belgisk Pale Ale)

Belgiske øl gør sig rigtig godt til mad. Det er ingen hemmelighed at man nærmest altid kan finde en belgisk der passer til enhver madlejlighed.

Denne klassiker har lidt af det hele. Orval er krydret, let bitter, syrlig og dejlig tør. Orval er også en øl mange ofte lagrer, da den smager anderledes frisk end når den har stået og lagret lidt. Den går fra at være frisk humlet og lidt mere bitter, til sødere, syrligere og med en mere dominerende gærkarakter. Det er en alsidig øl der bare passer godt til lidt federe mad og rigtig godt til anden.

Den Bedst Matchende: Brasserie Dupont - Saison Dupont (Saison)

Der er vel kun en øl der står bedre til and end Orval og det er Saison Dupont. Den har lidt de samme karakter træk som Orval. Den er lysere og mere perlende og med et rart citrus pift. Det er en god mad øl som kva den krydret smag sagtens kan stå i mod den fede and.

Den Specielle: BrygBrygBryg - Sailors Bouquet (Barleywine)

Når nu det er BarleyWember, så er en Barleywine oplagt. Den her fra BrygBrygBryg er mere kraftig end de to andre øl, og så er den tilsat rosenblade der giver den nogle let parfumerede og blomstrede noter der giver et godt modspil til den fede and. Den er mere frugtig end de to andre, men stadig tør og krydret.

Den Vovede: Cloudwater - Whispers in a Crowded Room (Fadlagret Lager)

Denne øl fra Cloudwater er ikke en konventionel lager. Den har mere til fælles med en gose. Den er ret syrlig med en lækker smag af lime. Den er lagret på rødvinsfad, og da rødvinen normalt er oplagt til and, så er der bestemt noget at hente her. Det er et anderledes valg og anden kan godt gå hen og blive en smule for kraftig til den klejne øl. Men syrligheden og friskheden giver en god balance til retten og netop derfor er den et godt match.

Alle fire øl kan findes på shoppen.

God Mortens Aften