Stout is med orange chokolade

Posted by Kristian Hansen on

Man kan sikkert lave flødeis med mange forskellige øltyper, men den der er mest oplagt er naturligvis en stout. Hvis man bruger en mørk bitter imperial stout, skal man sørge for at kompensere med godt med sukker, for at udligne bitterheden. Bruger man derimod en milk stout, eller en pastry stout, behøves der ikke så meget sukker, da stouten er sød i sig selv. Servér isen med lidt frisk syrlig frugt og naturligvis med en god stout til

Øl Forslag: Nerdbrewing - X-Mas Override Chocolate Orange Milkshake Stout

Stout Is

(det tager ca. 1 time aktivt, med 4-16 timers venten)

1 vaniljestang

4 dl piskefløde

2½ dl sødmælk

6 æggeblommer

80 gr. sukker

1 stout øl (33 cl.)

100 gr. orangechokolade finthakket

 

Start med at hælde øllen op i en gryde og varm med medium varme. Reducér øllen til ca. halvdelen, så du får en stout sirup. Sæt til at køle evt. i en beholder i køleskab.

Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Kom den tomme vaniljestang i en gryde, sammen med mælk og fløde og kog op til 90 grader. Mål med et termometer.

Kom æggeblommer, vaniljekorn og sukker i en skål og pisk med en håndmikser til det er en lys og luftig æggesnaps.

Fjern vaniljestangen fra gryden, og pisk langsomt vaniljefløden i æggeblandingen. Pisk kontant til det er blandet godt sammen.

Kom blandingen tilbage i gryden, sammen med den afkølede stoutsirup og varm langsomt op under konstant omrøring til vaniljecremen til temperaturen er præcis 80 grader – mål med et termometer. Vaniljecremen skal begynde af tykne let, så er den færdig.

Hæld vaniljecremen i en beholder og sæt den i køleskab i minimum 1 time - men gerne mere. Blandingen skal være hel kold.

Hæld vaniljecreme i en ismaskine sammen med den hakket chokolade og lad den køre indtil du har en god softice. Hæld isen på en beholder og sæt den i fryseren i minimum 3 timer, men gerne natten over.

Så er den klar til at servere, med stout til naturligvis

Skål og velbekomme

TIP: Jo højere alkohol procent i øllen, jo sværere kan det være at fryse. Så giv den gerne lidt ekstra tid.

Min foreslået øl fra Nerdbrewing har i forvejen en god smag af orange chokolade, som passer godt ind i denne is. Jeg vil dog anbefale at man køber 2 øl, hvis man også har planer om at drikke øllen til isen, og det burde man naturligvis.

Man kan dog bruge de fleste pastry stouts, eller søde milk stouts til denne opskrift. Det er kun fantasien der sætter grænser.